Jan producerar sin egen el: ”Vi kapade räkningarna med 35 procent.”

Det tog bara tre dagar för att få de 14 solpanelerna på plats. Nu är Jan Gabrielsson mikroproducent av ren el och självförsörjande på dagtid. Elräkningarna har minskat med hela 35 procent.

Det blev en speciallösning med 14 paneler fördelade på carportens tak och en sidogavel som hade bästa solläget.

– När solen skiner producerar vi mellan 25-30 kilowattimmar per dygn. Det mycket mer än vi förbrukar dagtid. Överskottet säljer vi vidare till Energibolaget, säger Jan Gabrielsson.

– På nätterna då värmepannan är på köper vi från Borås elnät. Men vi har sparat många tusenlappar. Våra elräkningar har minskat med 35 procent hittills.

Det var sommaren 2022 som Jan Gabrielsson och hans hustru Anne bestämde sig för att skaffa solceller till den 130 kvadratmeter stora 80-talsvillan på Hestra. Skenande elpriser men också hållbarhetstänk och ökat fastighetsvärde är tre faktorer som bidrog till beslutet.

– Vi har en värmepump med frånluft och vattenburen värme som går på el så vi kände att det var hög tid att komplettera med solpaneler. Panelerna kom på plats på tre dagar i början av januari och vi märkte direkt stor skillnad, säger Jan Gabrielsson.

– Jag tipsade mina närmaste grannar och nu har även de skaffat en egen solcellsanläggning på sitt tak. De är supernöjda, säger Jan Gabrielsson.

”Vi märkte direkt stor skillnad.”


Solcellsanläggningar har en beräknad livslängd på 40 år och 25 års garanti. Därför passar många fastighetsägare på att byta tak samtidigt. Men det behövde inte Gabrielssons göra. Eftersom husets tak inte har optimalt läge placerades solpanelerna på carport och sidogavel.

– Egentligen hade vi behövt vrida huset 90 grader. Men Jonas från Elcenter föreslog en speciallösning med sju paneler på carporten och lika många på husets sidogavel. Och det har fungerat över förväntan.

Att det var Elcenter i Borås som installerade solcellerna är ingen slump.

– De har gjort alla våra elarbeten genom åren. Jag tog inte in andra offerter utan vet sedan gammalt att Elcenter alltid levererar. Det är nog en av få firmor i stan som kommer när de lovar, säger Jan Gabrielsson.

– Vi vet vad som krävs för att hjälpa kunderna utifrån deras fastighets förutsättningar och de lokala förhållandena, säger Johan Forsman på Elcenter i Borås.

– Vi vet vad som krävs för att hjälpa kunderna utifrån deras fastighets förutsättningar och de lokala förhållandena, säger Johan Forsman på Elcenter i Borås.

"Vi gör cirka tre installationer i veckan."

I princip fungerar solceller bra i de flesta väderstreck och lutningar även när det är molnigt – vilket är bra om man bor i Borås och Göteborg, berättar Johan Forsman, solcellspecialist på Elcenter i Borås.

– För att solcellerna ska generera så mycket el som möjligt är det bra om solpanelerna placeras i söderläge, där de inte skuggas av andra byggnader eller träd. Allt det här hjälper vi förstås kunden med.

Han och hans kollegor tar hand om hela processen. Från projektering och dimensionering av anläggningen till ansökan av eventuella bidrag, installation och service. Allt för att kunna leverera högsta möjliga kvaliteten i alla leden – från första kontakten tills att de första kilowattimmarna levereras.

– Vi har egen certifierad personal och har lång erfarenhet av både stora och små solcellsanläggningar. Vi vet vad som krävs för att hjälpa kunderna utifrån deras fastighets förutsättningar och de lokala förhållandena.

Speciallösningen gav bra effekt. När solen skiner producera de sju panelerna mellan 25–30 kilowattimme per dygn.


Det är en relativt ung bransch och produktutvecklingen av solpaneler sker i rasande fart. Johan Forsman har varit med från början 2015 då Elcenter installerade den första solcellsanläggningen hos en privatperson.

– Idag är vi sju man som arbetar med solcellsinstallationerna. Riktigt hektiskt blev det under 2022 då vi var mer eller mindre nerringda, samtidigt som det rådde materialbrist. Då var väntetiderna upp till 7–8 månader från order till fungerande anläggning. Men idag tar det max 3–4 månader.

Våren är högsäsong. Från mitten av mars och framåt har Elcenter som mest att göra och hinner med cirka tre installationer i veckan.

– Jag tipsade mina närmaste grannar och nu har även de skaffat en egen solcellsanläggning på sitt tak. De är supernöjda, säger Jan Gabrielsson.

Elcenter i Borås har lång erfarenhet av solcellsinstallationer och skapar alltid optimala lösningen för varje enskild kund.


Mikroproducent av förnybar energi

Med en egen solcellsanläggning blir du mikroproducent av förnybar energi. Den el du inte förbrukar direkt kan du lagra i ett batteri eller sälja direkt till ditt elbolag. Elcenter i Borås hjälper privatpersoner, bostadsrättsföreningar, kommersiella fastigheter och industrier hela vägen från ”hej, vi är intresserade av solceller” tills de första kilowattimmarna levereras.

Så funkar det att skaffa solpaneler


1. Börja med att ta reda på hur gammalt taket är. Är det yngre än tio år är det oftast inga problem att montera solpaneler. Papp, plåt, betong- eller tegelpannor? Lättast är att montera på plåt.

2. Undersök väderstreck och lutning på taket. Mest optimalt är lutning på 30–45 grader och söderläge men även öst- och västläge och platta tak ger tillräcklig effekt för egen förbrukning.

3. Växelriktaren som omvandlar från likström till växelström placeras inomhus och kopplas upp mot kablaget från taket. Bra med undanskymd, svalt ställe som källare.

4. Anmäl till nätägaren för att kunna koppla upp dig och sälja eventuellt överskott.